«Έχει έρθει η ώρα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας». Με αυτή τη φράση ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής, άνοιξε τη συζήτηση «Το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα. Δυνατότητες, βιομηχανικές συνέργειες και εξαγωγές»,  που διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς  6 – 9 Απριλίου και τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος του  EFA GROUP και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (E.EN.E.),  πήρε το λόγο επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεφύγουμε από την άσχημη εικόνα που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. «Για να εξελιχθεί η βιομηχανία μας, έπρεπε να ξεπεράσουμε το στίγμα στην κοινωνία ως χώρος σκανδάλων, αντίστοιχα όπως το έκανε η τουριστική βιομηχανία, αποβάλλοντας την εικόνα ότι είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Όλες οι αμυντικές βιομηχανίες σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν αναπτυχθεί βάσει προγραμματισμού. Στην Ελλάδα, δεν υπήρξε τέτοιος προγραμματισμός.  Θα πρέπει να γίνει αναμόρφωση της βιομηχανίας, “re-branding”, να υπάρξει ιδιωτικοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού, όχι μόνο των Ελλήνων μηχανικών, αλλά και του έμψυχου υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και να ιδιωτικοποιηθούν λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω συμπράξεών τους με τον  ιδιωτικό τομέα».

Στην αμφιβολία που κάποτε υπήρχε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Χατζημηνάς εστίασε στην ανάγκη επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία, στη μετεκπαίδευση των υπάρχοντων στελεχών της βιομηχανίας, και στην ψηφιοποίηση των  δομών. “Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση, να επενδύσουμε με σοβαρό προγραμματισμό στην αμυντική βιομηχανία, και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του επιστημονικού μας δυναμικού να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και με εξωστρέφεια να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών”.

https://youtu.be/HgeVr3KTI88